Inloggen

T-Mobile verbetert de mobiele bereikbaarheid in de drukste en meest bevaren gebieden van de Noordzee. De provider werkt aan de realisatie van de eerste van een reeks antenne-opstelpunten in de Noordzee, buiten Nederlandse territoriale wateren, die dit mogelijk maken. Een belangrijke ontwikkeling voor de pleziervaart en de visserij, maar ook voor andere beroepsvaart zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, de kustwacht maar ook de onderhoudsmedewerkers van de Noordzee-windmolenparken en andere offshore installaties. Bij de aanleg van de opstelpunten maakt T-Mobile gebruik van nieuwe infrastructuur voor het aansluiten van windparken op de Noordzee. Hierdoor kan de provider een veel betere mobiele spraak- en datakwaliteit op de Noordzee bieden. En verbetert onder andere de bereikbaarheid van alarmnummer 112 op zee. Na de multi-bandveiling medio volgend jaar activeert T-Mobile deze opstelpunten ook met 5G.

Om de verbeteringen te realiseren, wordt gebruik gemaakt van transformatorplatformen, ofwel ‘stekkerdozen’ voor het aansluiten van de windparken op de Noordzee. Deze worden op dit moment en de komende jaren gebouwd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT, dat verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud van het Net op Zee. De dekking en capaciteit van zowel bellen als mobiel internet en “Internet of Things” connectiviteit-diensten met LTE-M & Narrow Band-IoT worden hierdoor sterk verbeterd. Ook maakt het mobiele netwerk het mogelijk om besloten en private IP-verbindingen tussen offshore en vaste land op te zetten. Daarnaast ondersteunt het de nieuwste industrieontwikkelingen op het gebied van Mission-Critical PTT over 4G, met koppelingen tussen besloten DMR/TETRA radiosystemen op zee en land.

De platformen waarop deze opstelpunten worden gebouwd liggen officieel in internationale wateren, dus op meer dan 12 mijl (23 km) uit de kust. Een groot deel van de Noordzee is onderdeel van de economische ruimte van Nederland, waardoor de huidige vergunningen gebruikt worden voor antenne opstel-punten op zee. Hiermee kunnen ook de digitale ontwikkelingen van de Nederlandse offshore-industrie versnellen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

t logo 3c n bg1

T-Mobile heeft een persbericht uitgegeven waarin zij aangeven te starten met een test op 5G 700MHz. Het betreft een vergunning, verleent door het Agentschap Telecom, waarmee T-Mobile mag testen op de gehele 700MHz frequentie in Den Haag en omstreken. Dit met een duur van twee maanden. Daarnaast is er een landelijke testvergunning afgegeven (2x10MHz) voor de duur van een jaar.

Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile: "De testvergunningen maken het voor T-Mobile mogelijk nu al te testen hoe haar mobiele netwerk en apparatuur samenwerken met 5G op de 700MHz frequentie. Zo worden de dekking en prestatie van deze frequentie voor mobiele diensten onderzocht en wordt gekeken naar hoe dit zich gedraagt in stedelijk- en buitengebied en op de Noordzee."

Zoals gebruikelijk bij testvergunningen doet het Agentschap Telecom zelf ook metingen tijdens deze testen. Overigens is het gebruik van de 700MHz frequentieband niet nieuw. Deze frequentie is al sinds 2002 in gebruik voor het uitzenden van digitale televisie.

Den Haag eerste 5G stad
In oktober start T-Mobile met het testen van haar netwerk op de 5G 700MHz frequentie in Den Haag. Dit is een logische vervolgstap in haar samenwerking met de gemeente Den Haag. Eerder al openden zij samen de eerste van drie nieuwe 5G testlaboratoria op verschillende locaties in Den Haag. Als resultaat van de samenwerking zal Den Haag als eerste stad in Nederland volledig over kunnen gaan op 5G.

Kaart
Onze kaart is inmiddels geupdate en hierin kunnen de locaties die 'live' zijn al gezien worden. De locaties zijn zichtbaar maar nog niet actief. Binnenkort zullen hier de 5G testlocaties van KPN en Vodafone ook toegevoegd gaan worden. De vernieuwde kaart kun je HIER vinden. 

Schrijf reactie (3 Reacties)

Provider T-Mobile is begonnen met het aanbieden van bellen via 4g en wifi. Tot nu toe had de provider alleen tests gedaan. Alle klanten met een geschikt abonnement en toestel moeten beide functies voor de herfst kunnen gebruiken.

T-Mobile begint met bellen via 4g voor alle klanten met een recent Go-abonnement, maar in de komende weken en maanden krijgen alle abonnees toegang, blijkt uit de informatiepagina die de provider online heeft gezet. Daarbij gaat het ook om oudere abonnementen als Stel Samen en Flex. De functies werken op alle iPhones sinds de 5s uit 2013, veel recente Samsung-smartphones en sommige modellen van andere merken, zoals de Huawei P30-serie, Moto G7 Plus van Lenovo en Nokia 7.1 van HMD.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (4 Reacties)

T-Mobile gaat volgend jaar een landelijk dekkend 5g-netwerk aanbieden. Vanaf dit jaar biedt het in experimentele vorm 5g aan in Den Haag en eind volgend jaar moet 5g werken in de 700MHz-band in heel Nederland.

T-Mobile wil 5g laten werken in de 700MHz-band, zegt de provider tegen Tweakers. "Nu de fusie van T-Mobile en Tele2 is goedgekeurd door de Europese Commissie zijn wij gestart met de integratie van beide mobiele netwerken", aldus Joost Vente van T-Mobile. "Hiervoor moeten wij aanpassingen doen om ook het spectrum van Tele2 in ons netwerk in te kunnen zetten. Deze aanpassingen, die in 2019 zullen worden gestart, zorgen ervoor dat wij ook het 5g-spectrum in de 700MHz-band ondersteunen. We kunnen hierdoor ‘met een druk op de knop’ 5G activeren na afronding van de veiling."

Het netwerk op 700MHz maakt gebruik van 5G New Radio en niet van het al bestaande lte, de basis voor 4g-netwerken. Het verschil is onder meer dat 5G NR ofdm gebruikt voor de uplink en downlink, waar lte dat alleen gebruikt voor de downlink. Bovendien kan 5G NR carrier aggregation aan op veel meer banden, waardoor in theorie hogere snelheden mogelijk zijn.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (1 Reacties)

T-mobile zet op 15 november 2020 zijn 2g-netwerk uit. Vanaf dan kunnen klanten van de provider alleen nog verbinding maken met het netwerk via 3g of 4g. In 2015 stopte T-Mobile al met het aanbieden van 2g op de 900MHz-band.

De Nederlandse provider heeft een pagina online gezet met informatie over het afsluiten van het 2g-netwerk. Bellen en sms'en gaat al over 3g en 4g, en vrijwel alle moderne telefoons kunnen met die netwerken overweg. T-Mobile adviseert mensen met een toestel dat alleen 2g ondersteunt, over te stappen op een nieuwe telefoon.

Wat er precies gebeurt met de vrijgekomen frequentieruimte na 15 november 2020, meldt T-Mobile niet. Waarschijnlijk wordt die ruimte ingezet voor de 3g- en 4g-netwerken van de provider. In een statement tegenover Tweakers zegt de provider "we gaan de frequenties van het 2g-netwerk inzetten om nog sneller internet te kunnen faciliteren en ervoor te zorgen dat ons netwerk klaar is voor de toekomst."

Momenteel gebruikt T-Mobile de 1800MHz-band voor 2g. Eerder werd ook de 900MHz-band gebruikt, maar daar stopte de provider in 2015 mee. Daarna werd de 900MHz-band ingezet voor het 4g-netwerk. T-Mobile gebruikt al delen van de 1800MHz-band voor zijn 4g-netwerk.

Andere providers hebben juist plannen om hun 3g-netwerken uit te schakelen en houden het 2g-netwerk intact om op terug te kunnen vallen. Vodafone schakelt in januari 2020 zijn 3g-netwerk uit, Tele2 verlaagde de 3g-snelheid al naar 2Mbit/s en KPN stopt in 2022 met 3g.

Bron: Tweakers

Schrijf reactie (2 Reacties)

T-Mobile heeft in Nederland het beste 4g-netwerk als het gaat om snelheid en latency, claimt OpenSignal op basis van metingen met zijn app. T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone hebben hun 4g-netwerksnelheid in een half jaar tijd opgeschroefd.

De toename van de 4g-snelheid die OpenSignal heeft gemeten, was voor KPN, Tele2 en Vodafone niet voldoende om de snelheid van het T-Mobile-netwerk te kunnen evenaren. In september vorig jaar was T-Mobiles 4g-snelheid volgens OpenSignal gemiddeld 46,41Mbit/s, wat de concurrenten nu nog niet eens halen. T-Mobile biedt op basis van de metingen nu een gemiddelde 4g-snelheid van 54,52Mbit/s.

De vier beheerders van 4g-netwerken hebben eveneens hun latency verbeterd. Opnieuw is het T-Mobile dat zijn voorsprong hierbij vergrootte, volgens het rapport van OpenSignal. Met een gemiddelde van 28,22ms zou die aanbieder het meest responsieve 4g-netwerk hebben.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (32 Reacties)

Europese primeur: landelijk dekkende tijd- & phase-synchronisatie

T-Mobile Nederland heeft vanaf vandaag landelijke dekking met een nieuwe tijd- en phase-synchronisatietechniek op basis van SyncE en IEEE1588V2. Dankzij deze techniek profiteren klanten van optimale snelheid en capaciteit. De nieuwe synchronisatietechniek zorgt voor een betere kwaliteit van dataoverdracht, meer snelheid en een grotere capaciteit van het toch al snelste netwerk van T-Mobile. Deze nieuwe techniek vormt een belangrijke basis in de evolutie naar 5G. 5G zal gebruik maken van de allernieuwste, innovatieve radiotechnieken als basis voor nieuwe IoT-toepassingen.
 
Optimale prestaties onderweg
Het 4G netwerk van T-Mobile in Nederland bestaat momenteel uit meer dan 45 duizend 4G-cellen/antennes die verdeeld zijn over ongeveer vijfduizend locaties, voornamelijk op daken en in masten. Al deze cellen werken met verschillende frequentiebanden en richtingen. Om verbindingen goed in stand te kunnen houden, moeten de antennes optimaal met elkaar gesynchroniseerd zijn. Alleen zo kunnen gesprekken en dataverbindingen probleemloos van de ene naar de andere antenne of cell overgeheveld worden. Dat is in een mobiel netwerk vooral van belang als mensen of apparaten zich tijdens het gebruik van het netwerk verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer ze in de auto of de trein zitten of gewoon bellend door de stad lopen. Dankzij de nieuwe synchronisatietechniek kunnen klanten van T-Mobile nu profiteren van optimale prestaties.
 
Razendsnel schakelen nodig met TD-LTE
De voornaamste reden waarom T-Mobile Nederland nu al de nieuwe synchronisatietechniek heeft doorgevoerd, is omdat de recente uitrol van TD-LTE advanced op de 2600MHz-band daarom vroeg. Smartphones die gebruik maken van TD-LTE, moeten razendsnel kunnen schakelen tussen zenden en ontvangen op dezelfde frequentie om ervoor te zorgen dat er geen radio-interferentie ontstaat.
 
Richard Marijs, Technology Strategist bij T-Mobile Nederland: “Synchronisatie krijgt niet veel aandacht, maar is een extreem cruciaal onderdeel in elk netwerk, maar zeker in een mobiel netwerk. Dankzij deze mijlpaal staat ons niets meer in de weg om de allernieuwste radio-innovaties door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan nauwkeurige plaatsbepaling voor IoT-apparaten. Deze hoeven straks geen GPS-ontvanger meer te hebben, om de locatie te achterhalen omdat we straks met triangulatietechnieken de plaats van mobiele IoT-apparaten in ons IoT-netwerk, en dus in heel Nederland, kunnen berekenen. Deze techniek kan dan ook gebruikt worden om 112-bellers snel en live te lokaliseren. Eigenlijk kan je ons netwerk ook zien als een deken van GPS-navigatie-satellieten, die nu dankzij deze synchronisatietechniek straks in heel Nederland goed bruikbaar is voor een veelvoud IoT-toepassingen.”
 
Muzaffer Erdem, Transport Network Engineer bij T-Mobile Nederland: “T-Mobile heeft nu meer dan honderd ‘precisieklokken’ verdeeld over haar mobiele netwerk. Deze transporteren de synchronisatiesignalen op zowel de Ethernet- als IP-laag naar alle T-Mobile-antennes. We zijn hiermee verzekerd van optimale synchronisatie, ook wanneer we te maken krijgen met een storing in een of meerdere klokken. Hiervoor hebben we alle transport- en netwerkelementen in de gehele keten geschikt gemaakt voor 1588V2 en SyncE.”
Schrijf reactie (29 Reacties)

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...