Inloggen

Artikelindex

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Totaal plaatje

In principe is elke locatie op dezelfde manier opgebouwd; een opstelplaats voor de antennes (mast of gebouw), de antennes zelf (rood) bekabeling (blauw) en de kasten (paars) die de antennes voeden.

mast2

Opstelplaats

Bij een nieuwe opstelplaats wordt in principe altijd gekeken naar de goedkoopste oplossing. Bij voorkeur is dat samen met een andere provider in dezelfde mast. Vaak is dat ook een eis vanuit de gemeente. Bij een nieuwe mast moet er nl. een bouwvergunning aangevraagd worden, wat vaak voor veel problemen zorgt door klachten van omwonenden. Daarnaast geeft het een stukje horizonvervuiling.
De mast (lees: antennes) moeten bij voorkeur boven de gebouwen/bebossing/omgeving uitsteken om voldoende dekking te garanderen en maximaal rendement te creëren. Er wordt regelmatig toch een nieuwe mast geplaatst ipv gebruik van een gebouw. De reden is simpel, de mast is dan altijd bereikbaar door de provider en bij wijzigingen hoeft er niet onderhandeld te worden met de gebouw eigenaar.
In een stad is het zo goed als onmogelijk om een locatie te vinden die geschikt is voor een mast, en de mast moet dan ook zeer hoog worden om een goede dekking te kunnen garanderen. In stedelijk gebied wordt dan in principe altijd gebruik gemaakt van een gebouw opstelling.

mast dak

Veel opstelplaatsen worden gehuurd door de providers, een extern bedrijf is eigenaar van de mast. Een voordeel voor de provider is dat ze geen onderhoud hoeven te plegen aan de mast/locatie, terwijl ze wel altijd toegang hebben.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...