Inloggen

Huawei-and-ericsson

Huawei en Ericsson domineren de snelgroeiende markt van LTE-netwerkapparatuur. Wereldwijd zijn er nu bijna 200 LTE-netwerken actief en dat aantal groeit snel.

De Chinese telecomleverancier Huawei is met afstand marktleider met LTE-apparatuur voor 4G-netwerken. Het concern sleept maar liefst 40 procent van de contracten met mobiele operators binnen.
Ook Ericsson doet het goed met een marktaandeel van 34 procent, daarna volgt Nokia Solutions and Networks (voorheen Nokia Siemens Networks) met 17 procent.

Het eens machtige Alcatel-Lucent verdeelt samen met ZTE, Samsung en NEC de overblijvende LTE-kruimels. Dat meldt onderzoeksbureau Informa.

2013 topjaar voor LTE-uitrol

Momenteel zijn er wereldwijd 186 LTE-netwerken operationeel, en dat aantal groeit snel, er worden momenteel nog eens 159 LTE-netwerken uitgerold. 2013 is een topjaar voor LTE, constateert Informa.

De organisatie van mobiele netwerkleveranciers, de GSA, telt overigens al 200 actieve LTE-netwerken, dit zal doorgroeien naar 260 aan het eind van dit jaar.

Paranoia over Huawei

Huawei is omstreden, er is in veel Westerse landen, vooral in de VS, veel paranoia over banden met de Chinese overheid en geheime achterdeurtjes voor Chinese spionnen. Lasterlijke speculaties, reageert Huawei.

Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile maken volop gebruik van Huawei dieper in het netwerk. Het Chinese concern levert ook nieuwe SingleRAN antennes aan T-Mobile, maar KPN en Vodafone gebruiken LTE-antennes van Ericsson.
Tele2 wil nog niet zeggen met welke leverancier het in zee is gegaan voor zijn LTE-netwerk. Dat wordt binnenkort bekend gemaakt, zegt de woordvoerder.

1800-band populairst voor LTE

Informa ziet verder de 1800 Mhz-band uitgroeien tot de populairste frequentie voor LTE. Het ligt voor de hand dat deze band wordt gekozen voor een wereldwijde LTE-roamingoplossing, vindt Julian Bright, analist bij Informa.

In Nederland zet alleen T-Mobile vol in op de 1800-band voor LTE. KPN en Vodafone gaan primair voor hun (te) duur betaalde 800-frequenties, maar gaan op drukke plekken ook 1800 Mhz en 2600 Mhz LTE-dekking bieden. Tele2 gaat voor 800 en 2600, het heeft immers geen frequenties in de 1800-band.

Bron: www.webwereld.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...