Inloggen

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Totaal plaatje

In principe is elke locatie op dezelfde manier opgebouwd; een opstelplaats voor de antennes (mast of gebouw), de antennes zelf (rood) bekabeling (blauw) en de kasten (paars) die de antennes voeden.

mast2

Opstelplaats

Bij een nieuwe opstelplaats wordt in principe altijd gekeken naar de goedkoopste oplossing. Bij voorkeur is dat samen met een andere provider in dezelfde mast. Vaak is dat ook een eis vanuit de gemeente. Bij een nieuwe mast moet er nl. een bouwvergunning aangevraagd worden, wat vaak voor veel problemen zorgt door klachten van omwonenden. Daarnaast geeft het een stukje horizonvervuiling.
De mast (lees: antennes) moeten bij voorkeur boven de gebouwen/bebossing/omgeving uitsteken om voldoende dekking te garanderen en maximaal rendement te creëren. Er wordt regelmatig toch een nieuwe mast geplaatst ipv gebruik van een gebouw. De reden is simpel, de mast is dan altijd bereikbaar door de provider en bij wijzigingen hoeft er niet onderhandeld te worden met de gebouw eigenaar.
In een stad is het zo goed als onmogelijk om een locatie te vinden die geschikt is voor een mast, en de mast moet dan ook zeer hoog worden om een goede dekking te kunnen garanderen. In stedelijk gebied wordt dan in principe altijd gebruik gemaakt van een gebouw opstelling.

mast dak

Veel opstelplaatsen worden gehuurd door de providers, een extern bedrijf is eigenaar van de mast. Een voordeel voor de provider is dat ze geen onderhoud hoeven te plegen aan de mast/locatie, terwijl ze wel altijd toegang hebben.

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...